jump to navigation

Kalecik Karası şaraplarının hikayesi 12/23/2010

Posted by TURKSpedia in HER TELDEN.
Tags: , , , , ,
trackback

KALECIK KARASI…Muthis guzel bir Turk Sarabi’dir ve efsane olan bir hikayesi vardir..Bilir misiniz?..

Ne günlerdi… Hiç unutmuyorum, bir arkadaşım Ankara’ya giderken geceyarısı sigara almak için durduğu benzinliğin marketinde Kalecik Karası şarabı görüp heyecanlanmış, gecenin o vaktinde yarım şişe ucuz viskiyi çekip kafayı tütsüleyen marketçi, bugünün fiyatıyla 50 dolar gibi bir para istemişti. Arkadaşım bu kazık girişimi karşısında bozulup itiraz edince de, marketçi şu lafı patlatmıştı:

“Sen ne diyorsun beyim… Bu şarabın bağında her asmanın başında bir bekçi duruyor! Ben fiyatını az bile söyledim…”

Şarap dünyamız Kalecik Karası’nın ilk çıktığı 90’ların başında demirperde ülkelerini andırıyordu. Sovyet Rusya’da bir paket margarin için nasıl kuyruğa giriliyorsa, bizde de Kavaklıdere’den bir şişe Kalecik Karası almak için yazışmalar yapılıyor, Ankara’dan onay gelirse şişe İstanbul’a sevkediliyordu.

Şimdi ise demokrasi zamanı… Zira üretim arttı, rekabet hızlandı. Kalecik bağlarla doldu, sağolsun bazı küçük üreticilerimiz içinde Kalecik Karası üzümü olmayan Kalecik Karaları üretmeyi bile başardılar. Eskiden yanına yanaşılmayan Cabernet Sauvignon’lu şaraplar dahi 7 milyon lira gibi fiyatlarda satılmaya başlandı. Piyasanın “görünmez el”i şarap piyasasını da düzenliyor bir süredir.

Kavaklıdere’nin pahalı ve bulunması zor Kalecik Karası’nın ardından daha uygun fiyatlı “genç” Kalecik Karası Ancyra’yı çıkarmasından kısa bir süre sonra, Doluca da ilk Kalecik Karası şarabına imzasını attı. “DLC” adlı yeni serisinde, bu şarabın yanı sıra Sultaniye-Emir, Öküzgözü, Cabernet Sauvignon-Merlot şaraplarını da piyasaya sürdü.

Kaynak;  şişedeki balık / MEHMET YALÇIN      

Yorumlar»

No comments yet — be the first.

Yorum bırakın