jump to navigation

Amerika’da Çekirdek Yeme Sanatı 11/29/2009

Posted by TURKSpedia in AMERIKAN SEHIRLERI, OGUZHAN ALAY YAZILARI.
Tags: , , , , , , ,
trackback

 

Biliyor musunuz, Türkiye’de yetişen birisinin çekirdek ayıklama ve yeme kültürü dünyada bir numaradır.İnanın bunu Amerika’da veya Avrupa’da yaşıyorsanız çok daha iyi anlarsınız.

Amerikalılar kabuklu ayçekirdeğine kuş yemi gözüyle bakar sadece.Siz çatır çutur çekirdek çıtlarken garip garip süzer,bazen de içinden alaycı bir tavırla gülümserler.Gerçekten de büyük marketlerin Pet bölümlerinde bizim bildiğimiz ayçiçekleri büyük torbalar içinde kuş yemi olarak satılır.

Bir de marketlerde bizim ayçekirdeklerinin ayıklanmış,tuzlanmış ve kavrulmuş, sadece iç çekirdek dolu paketler şeklinde satılanları vardır.İlk denemelerimde çekirdek içi paketini küçük bir tabağa boşaltmiş,bir tatlı kaşığı ile sanki pilav kaşıklaşıyormuşçasına yemeye çalışmıştım.Ama bir süre sonra kabuğunu ayıklayarak tek tek yediğimiz çekirdeğin zevkini alamadığımı farkettim.

Daha sonraları yaşadığım şehir olan Houston’da bir çok Mediterranean marketlerde bizim kabuklu,tuzlu,kavrulmuş çekirdeklerin bulunabildiğini duydum.Böylelikle evimde her zaman stokta hazır olan bir çekirdek köşemi de oluşturmuş oldum.

Bir gün Amerikalı birkaç arkadaşımıza çekirdek nasıl yenir öğretelim istedik.Daha doğrusu onların bizim çekirdek yeme yöntemimize ilgi göstermeleri,nasıl yapabiliyorsunuz bunu diye sormaları üzerine yılların tecrübeli bir öğretmeni nidasıyla derslere başladık.(2 Türk arkadaşım daha vardı)

– Önce irisinden ufağına doğru çekirdekleri seçerek yiyeceksin.

– Sonra çekirdeği iki dişinin arasında genellikle 3 defa çıtlatip,dilinle içerden destekleyeceksin.

– Çekirdeği tuttuğun iki parmağını yan çevirerek,burgu hareketiyle kabuğu çekirdekten ayıracaksın.

– Kabukları Türkiye’de değilsen (!) yere atmayacaksın!.. [sadece bir tesbit ve şaka]

Fakat birçok konuda kendilerini üstün sanan Amerikalı arkadaşlarımız bizim Çekirdek Yeme Sanatımız karşısında aciz kaldılar,kıvıramadılar,beceremediler bu işi..Tekrar alaya döküp, “siz kuşmusunuz da böyle bu kadar çekirdek yiyorsunuz” diyerekten kendi beceriksizliklerini örtbas etmeye çalıştılar.

Türkiye’de yaşarken belki dikkat etmezsiniz ama haftanın kaç günü çekirdek yemediğinizi bir düşünün…Ve seri şekilde dakikada kaç çekirdek ayıklayabildiğinizi hiç saydınız mi?..

Benim ortalamam 18 çekirdek/dakika

Ya sizin?..

duruyorum

Oguzhan ALAY

Yorumlar»

1. ESRA BATIKHAN - 11/30/2009

Ilk geldigim zaman cekirdekleri kabuksuz gorunce cok mutlu olmustum,sonra yemeye baslayinca boooo..Meger tum zevki citlata citlata yemekmis.. Daha sonrasinda araki bulasin kabuklu tuzlu kavrulmus cekirdek.. Turk marketlerimiz sagolsun bizim icin getiriyorlar da alabiliyoruz..

Nefis bir yazi olmus ellerine saglik..

turkspedia - 11/30/2009

Tesekkurler Esra..Citlatarak yemeni zevki bambaska, degil mi?..Gecenlerde bir laf cok hosuma gitti;

“Sıkıntıdan patladığın gecelerde, hem de biraz da doluysan, bugün birilerine her zamankinden biraz daha fazla kızdıysan, hayat seni daha da bir yorduysa KAP BİR PAKET ÇEKİRDEK VE ÇITLA KİME İSTERSEN !Her derde deva..”

🙂


Yorum bırakın